| |
Szczupak
Szczupak, to gatunek szeroko rozprzesteniony w wodach śródlądowych i
słonawych na całej półkuli północnej. Niestety wielkie jego ilości są
każdego roku wyławiane z naszych jezior i rzek. Wymiar ochrony dla szczupaka
wynosi 40 cm. Szczupak dorasta do długości 1,5 m i osiąga 24 kg i więcej.
Jego ciało jest silnie wydłużone i z boków nieco spłaszczone. Pokrywają je
drobne łuski, zachodzące także na pokrywy skrzelowe. Linia boczna jest
bardzo wyraźna i przebiega bez załamań do ogona do pokryw skrzelowych.
Płetwa ogonowa jest duża i symetrycznie, dość głęboko wycięta. Głowa jest
wielka i wydłużona, z dużą paszczą, spłaszczoną poziomo. Jest ona uzbrojona
w liczne, ostre zęby zakrzywione do tyłu. Żuchwa jest nieco dłuższa od
szczęki. Tarło szczupaka odbywa się w okresie roztopów wiosennych, często na
płytkich, zalanych łąkach i trwa od marca i kwietnia. Samica składa od 3000
do 200000 jaj, które przylepiają się do roślin i przedmiotów podwodnych.
Młode szczupaki żywią się planktonem, lecz bardzo prędko przechodzą na
drapieżny tryb życia. Znany jest także kanibalizm tego gatunku. Można to
łatwo zauważyć w stawach, w których niekiedy szczupak bywa hodowany.
Szczupaki zwykle kryją się wśród roślin wodnych. Drapieżnik ten, upatrzywszy
ofiarę, rzuca się na nią gwałtownie i pożera. Jest to świetny pływak,
poruszający się błyskawicznymi ruchami ciała, lecz na małe odległości.
|
|