| |
Okoń
Okoń to w Polsce jeden z najpospolitszych gatunków ryb słodkowodnych.
Występuje praktycznie we wszystkich typach wód śródlądowych oraz w
przybrzeżnych wodach Bałtyku.
Mięso okonia jest bardzo smaczne. Jego połowy w jeziorach i rzekach są dość
obfite. Jednak mimo tego gatunek ten w racjonalnie prowadzonej gospodarce
rybackiej jest uważany za szkodnika. Powodem tego jest duża płodność okonia
i jego wielka żarłoczność. Zwykle występuje on w wielkiej liczebności
drobnych, nie wyrośniętych osobników.
Okoń może dorastać do 30-50 cm długości i osiągać ciężar nawet 1,5 kg. W
naszych wodach w większości łowione są okonie nie przekraczające długości
20 - 25 cm.
Młode okonie żywią się planktonem i larwami owadów. Prędko jednak stają się
one drapieżnikami polującymi na młode ryby i wyjadającymi ikrę złożoną na
tarliskach. Tarło okonia odbywa się od marca do maja. Samica w tym czasie
składa 30 000 do 300 000 jaj, wydzielanych wraz z dużą ilością śluzu. Jaja
oblepione śluzem tworzą długie wstęgi rozpięte na roślinach i przedmiotach
podwodnych.
|
|